Sekonder İyileşmenin Gücü
- Halis Ali Çolpak
- 21 Kas 2024
- 1 dakikada okunur

Bu yazımızda yara iyileşmesi ile iş hayatının farklı aşamalarındaki benzer noktaları birleştirmeye çalıcağız.
Yara iyileşmesi, birkaç farklı sürecin bütünüdür ve yara iyleşmesinin fazlarını bilmek en temel eğitim konularından belkide en önemlisidir sağlık bilimlerinde.
Bazen tedavi amacıyla oluşturduğunuz yara açıklığını dahi tam anlamıyla yani primer olarak kapatamazsınız. Böylelikle yara yüzeylerinin bir kısmı dış ortama açık halde iyileşmeye bırakılır. Bu şekilde iyileşmenin tamamlanmasına '' İkincil / Sekonder Yara İyileşmesi '' denir.
Kocaman yaraların doğru bakım süreçleri ile iyileştiğini görmek çok şaşırtmıştır beni. Heleki bir hastamda pandemi dönemi zorluklarında hemde çenenin ortasından başlayan, kulak önüne kadar devam eden, çenenin içerisinde büyümüş bir kisti 6 ay kadar yıkayarak iyileşmesini uzun dönemli takibinde görmek meslek hayatımdaki hiç unutmayacağım bir vaka olmuştu bende.
İş hayatında da yaşanan zorlukları da aşabilmek kolay olmuyor maalesef. Yarayı zorluklar olarak görürsek zorlukları iki ucundan kapatıp, vakayı bitiremeyebiliyoruz. Sekonder iyileşmeye bırakıyoruz. Üzerini enfeksiyon kapmasın diye yıkıyoruz yani sürekli bir bakım halinde kalıyoruz ya, işte zorluklarında başka uğraşlarla üzerinden geçerek sürekli acıtmasını engelleyip uzun vadede iyileşmesini sağlıyoruz.
Tek seferde bitirmekte zorlandığımız projelerde de vazgeçmeden, zaman yöneterek ve yavaş olsada her seferinde bir eklenti yaparak süreci tamamlamayı sağlayabiliriz. Elbetteki geçen süre boyunca hiç acı ya da üzüntü hissetmiyor değilsiniz ama vazgeçmeyince şaşırtacak sekonder gelişmeler yaşanabiliyor.
Böylelikle iş hayatında karşılaştığımız sorunların çözmelerinde öncelikle primer ancak olmazsa da sekonder iyileşen yaralar için sabrı da yanınıza almanız dileğiyle mutlu günler.
Comments